Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na pyszne ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami jest idealne na chłodniejsze pory roku. Dorosłym ciasto zasmakuje z filiżanką ulubionej kawy, a dzieciom ze szklanką zimnego mleka lub ciepłego kakao. Do wypieku możesz także dorzucić inne bakalie, a wierzch polać karmelem lub rozpuszczoną czekoladą i posypać posiekanymi orzechami.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2212
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101812
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6225
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2212
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101812
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6225
Składniki
W misie robota kuchennego utrzyj na jednolitą masę miękkie masło i ciemny cukier. Następnie dodaj jajka, mus jabłkowy i sok z cytryny. Miksuj dalej, aby składniki się połączyły. Następnie dodaj zmieszane suche składniki: przesianą mąkę, sodę, cynamon, mielone goździki i sól. Delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką lub mikserem na mniejszych obrotach. Na koniec dodaj posiekane orzechy, rodzynki i/lub inne bakalie. Ostatni raz wymieszaj wszystko szpatułką.
Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ok. 23 cm) i wyrównaj. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 35-40 minut i piecz do suchego patyczka. Na koniec wyjmij upieczone ciasto, wystudź, wyłóż z foremki, polej rozpuszczonymi „Krówkami” lub czekoladą i posyp orzechami.