Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na pyszne ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami jest idealne na chłodniejsze pory roku. Dorosłym ciasto zasmakuje z filiżanką ulubionej kawy, a dzieciom ze szklanką zimnego mleka lub ciepłego kakao. Do wypieku możesz także dorzucić inne bakalie, a wierzch polać karmelem lub rozpuszczoną czekoladą i posypać posiekanymi orzechami.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 117
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 117
Składniki
W misie robota kuchennego utrzyj na jednolitą masę miękkie masło i ciemny cukier. Następnie dodaj jajka, mus jabłkowy i sok z cytryny. Miksuj dalej, aby składniki się połączyły. Następnie dodaj zmieszane suche składniki: przesianą mąkę, sodę, cynamon, mielone goździki i sól. Delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką lub mikserem na mniejszych obrotach. Na koniec dodaj posiekane orzechy, rodzynki i/lub inne bakalie. Ostatni raz wymieszaj wszystko szpatułką.
Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ok. 23 cm) i wyrównaj. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 35-40 minut i piecz do suchego patyczka. Na koniec wyjmij upieczone ciasto, wystudź, wyłóż z foremki, polej rozpuszczonymi „Krówkami” lub czekoladą i posyp orzechami.