Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z rabarbarem w roli głównej. Na kruchym spodzie z dodatkiem budyniu.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5727
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 114
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 126
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 657
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5727
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 114
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 126
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 657
Składniki
Mąkę , żółtka, masło i cukier puder wkładam do miski i zagniatam. Blachę wykładam papierem do pieczenia i rozkładam 3/4 ciasta. Nakłuwam widelcem i wkładam do lodówki na 30 minut. Resztę ciasta wkładam do woreczka i zamrażam.
Umyty i obrany rabarbar kroję na 1 cemtymetowe kawałki i posypuję mąką ziemiaczaną. Mąki musi zostać 1 łyżka do białek. Budyń gotujęz 2 łyżkami cukru na 300 ml. mleka.
Ciasto podpiekam 10 minut w tem. 180 stopni. w tym czasie ubijam na sztywno białka , dodaję cukier i gdy ten się rozpuści 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Wyciągam ciasto , rozkładam rabarbar , na to budyń i pianę z białek. Wyciągam resztę ciasta i trę na tarce na wierzch. Piekę ok. 45 minut w tem. 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiam w uchylonym piekarniku do ostudzenia.