Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z rabarbarem w roli głównej. Na kruchym spodzie z dodatkiem budyniu.
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 32
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2717
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 108
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 105
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 32
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2717
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 108
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 105
Składniki
Mąkę , żółtka, masło i cukier puder wkładam do miski i zagniatam. Blachę wykładam papierem do pieczenia i rozkładam 3/4 ciasta. Nakłuwam widelcem i wkładam do lodówki na 30 minut. Resztę ciasta wkładam do woreczka i zamrażam.
Umyty i obrany rabarbar kroję na 1 cemtymetowe kawałki i posypuję mąką ziemiaczaną. Mąki musi zostać 1 łyżka do białek. Budyń gotujęz 2 łyżkami cukru na 300 ml. mleka.
Ciasto podpiekam 10 minut w tem. 180 stopni. w tym czasie ubijam na sztywno białka , dodaję cukier i gdy ten się rozpuści 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Wyciągam ciasto , rozkładam rabarbar , na to budyń i pianę z białek. Wyciągam resztę ciasta i trę na tarce na wierzch. Piekę ok. 45 minut w tem. 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiam w uchylonym piekarniku do ostudzenia.