Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet niedoświadczona poradzi sobie z nim. Ciasto zawsze się udaje, jest przepyszne i ekspresowe w wykonaniu. Można do niego dodać świeże owoce sezonowe, wtedy jest najsmaczniejsze.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 47
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 738
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 91
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 211
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 47
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 738
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 91
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 211
Składniki
Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki. Truskawki myjemy, przekrawamy na ćwiartki i odstawiamy na bok. Formę do ciasta o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nastawiamy na 180 °C i nagrzewamy. Teraz wbijamy do dużej miski jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę( ok. 5 min). Do ubitej masy wlewamy mleko i olej, krótko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz kurkumą. Łączymy składniki.
Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim truskawki.
Posypujemy je kruszonką. Tak przygotowany placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C (bez termoobiegu)na 50 min.
Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Placek można upiec z dowolnymi owocami, np. z jabłkami, rabarbarem, śliwkami czy morelami. Wykorzystujemy owoce sezonowe. Mąkę należy przesiać, ciasto będzie bardziej puszyste i pięknie wyrośnie. Przy owocach mniej kwaśnych można do ciasta dodać skórkę otartą z jednej cytryny.