Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto ze szpinakiem"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 176
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 105
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 176
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 105
Składniki
Szpinak starannie umyj, osusz. Włóż do blendera, dodaj olej oraz sok cytryny, zmiksuj na gładki mus. Do przesianej mąki wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Do miski włóż żółtka, wsyp oba cukry, ucieraj mikserem, aż cukier się rozpuści. Nie przerywając miksowania dodaj mus szpinakowy i stopniowo wsypuj suche . Na koniec dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj łyżką, by piana nie opadła.
Podłużną foremkę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw foremkę z ciastem, piecz 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Rada: Wierzch ciasta możesz posmarować kremem śmietanowym. 250 ml śmietanki kremówki 30 proc. ubij na sztywno, pod koniec wsypując 1 łyżkę cukru pudru. Następnie dodaj 2 łyżki serka mascarpone oraz 1 łyżkę soku z cytryny i jeszcze chwilę ubijaj.
70 minut. Porcja: 240 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie