Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cukiniowy kołacz"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 789
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 924
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 133
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2819
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 789
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 924
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 133
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2819
Składniki
Ciasto rozmroź. Umyte i osuszone cukinie pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Cebulę obierz i posiekaj. Na dużym ogniu na maśle klarowanym szybko podsmaż plastry cukinii z obu stron. Osobno zeszklij cebulę. Połącz oba warzywa, dopraw do smaku, odstaw.
Łososia opłucz, osusz, pokrój w grubą kostkę i skrop sokiem z cytryny. Jajka roztrzep ze śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj, przełóż do natłuszczonej formy do tart, formując wysoki brzeg. Ciasto gęsto ponakłuwaj, przykryj i odstaw na 10 minut.
Po upływie tego czasu posyp tartą bułką, rozłóż łososia, wyłóż cukinie z cebulą. Zalej masą śmietanowo-jajeczną, posyp serem. Zapiekaj około 40 min w 200°C. Podawaj z gałązkami koperku.
<strong>Nasza rada</strong>
Jeśli do smażącej się cukinii dodamy duży, lekko rozgnieciony ząbek czosnku (nie obieramy go!), nabierze ona wspaniałego aromatu.
<strong>: 75 minut. Koszt porcji: ok. 3,30 zł. Ilość porcji: 12.</strong>Źródło: Kobieta i życie