Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mokra, aromatyczna babka do kawy i na drugie śniadanie.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5552
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8838
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7755
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5322
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5552
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8838
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7755
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5322
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj miękką margarynę, cukier i cukier puder (zostaw łyżeczkę na posypanie ciasta po upieczeniu).
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
Sparz cytrynę. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach skórkę i wyciśnij sok.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
Utrzyj żółtka z margaryną i cukrem do białości. Ciągle ucierając dodaj sok i skórkę z cytryny oraz wódkę, następnie pianę z białek. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie, stopniowo dodaj mąkę.
Formę natrzyj margaryną, która została na papierze (opakowaniu) i podsyp bułką tartą. Następnie wlej ciasto, a jego wierzch posyp sezamem.
Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw babkę na 15 minut bez otwierania. Potem uchyl drzwiczki i poczekaj aż ciasto trochę przestygnie. Wyjmij babkę z formy i posyp pozostałym cukrem pudrem.