Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna beza z bitą śmietaną jest dla mnie zdecydowanie za słodka. Natomiast ta, z dodatkiem czekolady i kremem kawowym- jest przepyszna. Polecam.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 51
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 733
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 63
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 74
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 51
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 733
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 63
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 74
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem. Zważone białka w temperaturze pokojowej przelewamy do misy miksera i ubijamy aż masa zmieni kolor na biały i lekko zgęstnieje. Dodajemy szczyptę soli a następnie po łyżce cukru. Ubijamy około 10 -12 minut aż piana roztarta między palcami nie będzie miała wyczuwalnych grudek cukru. Wlewamy sok cytryny lub pigwy i jeszcze minutę ubijamy. Wyłączamy mikser, dodajemy mąkę ziemniaczaną i łyżką dokładnie mieszamy całość. Na blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papier do pieczenia. Obrysowujemy kształt koła o średnicy 20 cm i wykładamy pianę, formując szpatułką w miarę wysoki kopiec. W środku robimy otwór , w który po upieczeniu włożymy krem kawowy. Całą bezę cieniutkim strumieniem polewamy roztopioną czekoladą. Patyczkiem do szaszłyków- robimy wzory tzw "esy-floresy" Wkładamy bezę do piekarnika i od razu zmniejszamy temp do 100 stopni. Suszymy przez 2,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik , uchylamy drzwiczki i pozostawiamy bezę do ostygnięcia.
Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody i studzimy. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z łyżeczką cukru pudru. Na końcu dodajemy ostudzoną kawę. Mieszamy. Jeżeli chcemy by nasza beza postała dzień lub dwa, dodajmy do ubitej śmietany 1 łyżeczkę żelatyny rozmieszanej w łyżce gorącej wody. Całość udekorujmy startą , gorzką czekoladą.