Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Czekoladowa karpatka z bitą śmietaną"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5684
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 71
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 104
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 596
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5684
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 71
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 104
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 596
Składniki
Ciasto francuskie wyjmij z zamrażalnika ok. 20 minut przed pieczeniem. Pozostaw w pokojowej temperaturze, a kiedy rozmarznie, podziel je na 2 porcje. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Ułóż je na blachach przykrytych pergaminem.
Ciasto ponakłuwaj widelcem, by nie wybrzuszyło się w czasie pieczenia. Posmaruj wodą. Cynamon wymieszaj z połową cukru. Posyp placki. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200 st. Piecz przez 20 minut. Odłóż do wystudzenia.
W tym czasie proszek budyniowy wymieszaj z 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z resztą cukru. Wlej rozmieszany budyń. Gotuj dalej, mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij ją z ognia. Lekko przestudź. Wymieszaj z sherry i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę ubij z cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Blaty ciasta przełóż masą czekoladową. Bitą śmietanę przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij na wierzch napoleonki rozetki bitej śmietany - jedna obok drugiej. Schłodź. Przed podaniem posyp cynamonem.Źródło: Tina