Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam robić kruche ciasto, do którego przygotowania używa się z reguły jedynie żółtek jajek. Powody są dwa. Po pierwsze – kruche ciasto jest pyszne! Po drugie – niewykorzystane białka stanowią całkiem niezły pretekst do upichcenia czegoś nowego. Bo przecież nie mogą się zmarnować...
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3352
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 599
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3730
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 291
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 502
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3352
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 599
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3730
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 291
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 502
Składniki
Uwaga! Białka powinny mieć temperaturę pokojową, w związku z czym wyjmujemy je z lodówki co najmniej godzinę przed planowanym przygotowywaniem ciasteczek. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Duże blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę grubo siekamy. Do miski wsypujemy cukier puder, kakao, cukier waniliowy oraz sól i mieszamy dokładnie. W osobnej misce roztrzepujemy przez chwilkę białka (1-2 minuty), a następnie wlewamy je do miski ze składnikami suchymi. Mieszamy łyżką do uzyskania gęstej masy, pomagając sobie dłońmi w razie konieczności. (Osobiście mam teorię, podle której przy pieczeniu ciasteczek należy się choć odrobinę upaćkać). Gdyby masa była zbyt gęsta, możemy dodać jeszcze jedno białko. Na samym końcu wsypujemy posiekaną czekoladę i łączymy ją z kakaowym ciastem. I już! Łyżką lub zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i rozkładamy je w dużych odstępach na przygotowanych blachach. Ciasteczka pięknie rozlewają się na boki i rosną, także nie upychamy ich zbyt gęsto. Na jedną blachę powinno nam wejść nie więcej niż 9 ciasteczek!
Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 12 minut, do czasu gdy wydadzą z siebie piękny, czekoladowy zapach, a ich powierzchnia stanie się błyszcząca i popękana. Po upieczeniu zostawiamy przez kilka minut na blachach, aby odetchnęły i odrobinę stwardniały, a następnie zsuwamy je wraz z papierem do pieczenia i tak zostawiamy przez kolejne kilkanaście minut do całkowitego wystygnięcia. Ciasteczka są lepiące i ciągnące w środku, natomiast skórkę mają chrupiącą. Jeśli będziemy próbowali brutalnie ściągać je z papieru na ciepło, z pewnością nam się porozklejają i rozciapciają. Gdy już ostygną i stwardnieją, przekładamy do metalowej puszki lub słoja... albo wcinamy ze szklanką mleka!