Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowy piernik to wypiek klasyczny, ale uniwersalny. Do mojego sprawdzonego przepisów z którego piekę od lat to ciasto dodałam czekoladę. Efekt okazał się wspaniały. Piernik był miękki i pulchny. Pachniał zarazem i czekolada i przyprawami korzennymi. Ciasto zniknęło w mgnieniu oka.
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 828
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4273
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 828
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4273
Składniki
Białka oddzielam od żółtek. 100 g czekolady łamię na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. studzę. Miękkie masło ucieram z cukrem i miodem na puch. Dodaje po jednym żółtku. Miksuję. Do masy dodaję rozpuszczoną czekoladę. Miksuję. Dodaję mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, aromat waniliowy i przyprawę do piernika. Miksuję. Białka ubijam. Dodaję do masy. Mieszam. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy keksowej. Piekę około 45 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. 100 g czekolady łamię na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dekoruję nią ciasto.
Zapraszam na mojego bloga !