Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na to ciasto po prostu musisz mieć w swoim notesie. Dama kier to czerwono-białe ciasto z malinami i pyszną pianką z białej czekolady. Idealnie nada się dosłownie na każdą okazję: zarówno na rodzinne uroczystości i przyjęcia, jak i codzienne spotkania przy kawie w gronie przyjaciół. Ma jednak jedną wadę: błyskawicznie znika ze stołu, dlatego warto przygotować nieco większą blaszkę.
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7736
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 35
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 188
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7736
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 35
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 188
Składniki
Przygotuj piankę. Żelatynę wymieszaj z gorącą wodą. Odstaw do ostygnięcia. Czekoladę drobno posiekaj i włóż do garnuszka. Zalej ją połową śmietanki i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do roztopienia. Ostudź. Drugą połowę śmietanki ubij na sztywno. Dodawaj powoli mieszankę czekolady, dokładnie mieszając. Na koniec dołóż żelatynę i ponownie dobrze wymieszaj. Piankę wylej na warstwę malinową. Ciasto schowaj ponownie do lodówki.
Przygotuj galaretkę malinową. W garnku wymieszaj gorącą wodę z galaretką. Zostaw do ostygnięcia aż masa zacznie lekko gęstnieć. Maliny umyj i dobrze osusz. Postaw je na sztorc na zastygniętej już piance. Całość zalej chłodną już galaretką. Ciasto Dama Kier wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj po zastygnięciu wszystkich warstw.
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Wszystkie składniki na spód umieść w misie robota kuchennego i zmiksuj na drobne okruchy. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Okruchy herbatników przenieś do niej i wylep dokładnie spód, mocno dociskając szklanką. Wstaw formę do lodówki.
Przygotuj warstwę malinową. Wszystkie składniki z wyłączeniem mąki ziemniaczanej przenieś do dużego garnka i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj przez 10 minut aż sok delikatnie się zredukuje. Zdejmij garnek z ognia i odlej do szklanki odrobinę soku. Wymieszaj go z mąką ziemniaczaną, a następnie mieszankę wlej z powrotem. Dokładnie wymieszaj i zostaw do ostygnięcia. Przenieś masę na zimny spód i wyrównaj. Wstaw ponownie do lodówki.