Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny deser na każdą okazję. Mandarynki w śniegu to deser, który uwielbiać będą dzieci. Wyjątkowo atrakcyjny w wyglądzie i niezwykle łatwy do zrobienia. Tylko 5 składników.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 493
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 286
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1471
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 493
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 286
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1471
Składniki
Żelatynę zalać zimna woda i odstawić na 15 minut do namoczenia. Cukier wymieszać delikatnie ze śmietanką, uważając aby jej nie ubić.
Mandarynki obrać i nadziać na patyczek do szaszłyków. Namoczona żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, żelatyny nie dopuścić do zagotowania. Rozpuszczona żelatynę przestudzić i schłodzoną wymieszać ze śmietanką.
Do butelki po gazowanym napoju (pojemność 1.5 L) wylać troche przygotowanej śmietanki, tak na około 3 cm. Patrz film. Butelka musi mieć taka sama średnicę przez długość całej butelki. Butelkę wstawić do lodówki do stężenia masy. Kiedy masa zastygnie do butelki włożyć delikatnie patyczek z mandarynkami i ustawić je centralnie w butelce.
Do butelki wlać resztę masy. Jeśli w międzyczasie masa zastygnie, można ja delikatnie podgrzać do rozpuszczenia. Wypełnioną butelkę włożyć do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na noc. Kiedy masa w butelce dobrze stężeje, butelkę naciąć i wyjąc z niej deser. Usunąć patyczek. Deser pokroić w plastry. Smacznego!