Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest idealne dla tych co nie mogą... Jeść ciasta. No i łatwo się sprząta po jego zrobieniu
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28326
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28326
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Mąkę (ja mieszam 2 rodzaje mąki razowej- drobną która wygląda jak zwykła i grubą) cukier, kaszę i proszek dokładnie mieszamy w misce i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 3 części.
Jabłka, obieramy, wyjmujemy gniazda i (wersja dla cierpliwych), ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plastry (nie ma to znaczenia dla smaku ciasta), dzielimy na 2 części.
Małą lub średnia tortownicę smarujemy masłem lub margaryną (można podkraść z tej połówki) Sypiemy 1/3 mącznej mieszanki, wykładamy 1/2 jabłek, pruszymy cynamonem, potem znów 1/3 mieszanki, jabłka, cynamon i 1/3 mieszanki.
Margarynę kroimy w cienkie plastry i układamy na cieście, tak aby przykryła cały wierzch. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto pieczemy ok 50 minut,
Pierwotnie przepis znalazłam w gazecie "Przyślij przepis", ale pozmieniałam proporcje i zastąpiłam niektóre składniki dozwolonymi. Jeżeli chcecie aby cukru było jeszcze mniej można użyć słodkich jabłek, można też mieszać jabłka z brzoskwiniami, gruszkami, śliwkami...
Ciasto na oko nie wygląda pięknie, jest dosyć płaskie i ma kolor chleba sitka, ale jest bardzo dobre. a jeśli zrobicie je komuś kto z przyczyn chorobowych czy dietetycznych nie może jeść ciast z smakera lub cukierni będzie wam bardzo wdzięczny. W wersji z jabłkami dobre dla matek karmiących. Oczywiście można użyć cukru białego i zwykłej mąki