Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe mleko skondensowane to idealny dodatek do kremów, ciast czy porannej kawy. Do przygotowania domowego mleka potrzebujemy tylko świeżego mleka, najlepiej kupionego od rolnika oraz białego cukru.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4946
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34401
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2076
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113759
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4946
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34401
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2076
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113759
Składniki
Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy mleko. NIE MIESZAMY. Stawiamy na palnik i gotujemy na średnim ogniu około 2 godzin. Mleko powinno zmniejszyć swoją objętość minimum o połowę. W czasie gotowania mleka NIE MIESZAMY, tylko co jakiś czas zbieramy tworzącą się na wierzchu piankę. Mleko gotujemy do uzyskania delikatnego karmelowego koloru i zapachu. Gorące mleko przelewamy przez sitko do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Wystudzone przechowujemy suchym chłodnym miejscu.
Ważne jest, aby nie mieszać mleka podczas gotowania. Mieszanie mleka przyczynia się do późniejszej krystalizacji cukru i w mleku powstają grudki cukru. Mnie zależało, aby uzyskać mleko o płynnej konsystencji. Natomiast, jeśli chcecie uzyskać gęstszą konsystencję należy wydłużyć czas gotowania. Mleko skondensowane stanowi idealny dodatek do kremów maślanych, ciast oraz po prostu jako małe bardzo słodkie co nieco. Domowe mleko skondensowane w szczelnie zamkniętych słoikach można przechowywać około 12 miesięcy.