Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowa choinka z masą makową"
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 135
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 135
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Składniki
90 min • Porcja 340 kcal • Koszt porcji ok. 50 gr • Przepis na ok. 30 porcji
Robię rozczyn: łączę drożdże, letnie mleko, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 20 min.
W misce mieszam pozostałą mąkę, cukier i żółtka. Wlewam rozczyn i wyrabiam elastyczne ciasto. Pod koniec mieszam z rozpuszczonym i schłodzonym masłem. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. godz. w ciepłe miejsce.
Potem dzielę ciasto na pół i wałkuję. Z każdej części wykrawam duży trójkąt (staram się, by oba miały taką samą wielkość). Z reszty ciasta robię pieniek choinki.
Pierwszy trójkąt wykładam na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję go masą makową i przykrywam drugim trójkątem. Teraz nacinam ciasto, tworząc równoległe paski, czyli gałązki: od boków trójkąta do środka. Wzdłuż niego zostawiam 2-3 cm bez nacięcia – to pień drzewka.
Każdy pasek-gałązkę skręcam jak świderki wokół ich osi. Smaruję całość rozmąconym jajkiem.
Ciasto piekę w temp. 170oC 30-40 min. Gdy ostygnie, posypuję cukrem pudrem.
Sabina Pilut z JasłaŹródło: Kobieta i życie