Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe kołacze z morelami"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 373
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 168
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 373
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 168
Składniki
Z drożdży, połowy letniego mleka i łyżki cukru przygotuj zaczyn. Odstaw do wyrośnięcia. Miękkie masło utrzyj z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Dodaj startą skórkę z cytryny, szczyptę soli, przesianą mąkę i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. Znów przegnieć ciasto i odstaw jeszcze na 30 minut.
Twaróg wymieszaj z cukrem pudrem i wanilinowym, sokiem z cytryny, jajkami i makiem. Poprzekrawaj na połowy morele. Gdy ciasto wyrośnie, pokrój je na 30 części i z każdej z nich uformuj kulkę. Rozłóż je na blachy wysmarowane tłuszczem. Poczekaj, aż wyrośnie.
Na środku każdej kulki wyciśnij dołek, a ich krawędzie posmaruj rozbełtanym jajkiem. Napełnij ciastka nadzieniem twarogowo-makowym. Do środka każdego włóż morelę.
Zrób miękką kruszonkę z masła, cukru i mąki. Posyp nią morele. Piecz ciastka w temperaturze 180° C przez ok. 25 minut.
Czas przygotowania: 90 minut, cena porcji: ok. 4 zł, kalorie: porcja (3-4 szt.) 2100 kcal.Źródło: Na żywo