Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne zdrowe ciacho z owocami na bazie orkiszu
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 875
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 875
Składniki
Przygotowanie rozczynu Do miski wkruszyć drożdże dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki wlać ciepŁeby nie gorące mleko i dokladnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok 25 min do kilkukrotnie wyrośnięcia ok 5 razy jesli sie tak nie stanie to trzeba powtórzyć robienie rozczynu. Jajka żółtka wbić do oddzielnej miski dodać słodzidło i dokładnie wymieszać.Do większej miski przesiać mąkę .zrobić wgłębienie i wlać rozczyn dokładnie mieszać rozczyn z mąką nastepnie stopniowo dodać jajka zacznij wyrabiać ok 10-15 min po tym czasie ciągle wyrabiajac dodać masło przestudzone wyrabiać ok 5 min. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na ok 1,5 godz .w tym czasie powinno ok 2-3 razy powiększyć swoją objętość. Przygotowac foremki wysmarować masłem wyrośnięte ciasto przedzielic na pół i przełożyć do foremek starając sie delikatnie rozciągnąć aby wypełniło formę po brzegi na cieście równomiernie ułożyć owoce tak przygotowane formy pozostawić do wyrośnięcia na ok 25 min Piekarnik nagrzać do 180 stopni grzania góra dół bez termoobiegu.wstawić ciasto i piec 35 min.SMACZNEGO