Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe sakiewki"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 31
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 287
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1242
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 31
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 287
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1242
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Składniki
W rondelku rozpuść masło lub margarynę, wystudź. Do miseczki wlej mleko, dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Starannie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 min. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, pozostały cukier, wymieszaj. Dodaj wyrośnięty rozczyn oraz przestudzony tłuszcz. Starannie wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by podwoiło objętość.
Jabłka umyj, obierz. Delikatnie usuń gniazda nasienne, tak aby owoce pozostały w całości. Wnętrze każdego jabłka wypełnij dżemem lub konfiturą i oprósz cynamonem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wytnij z niego 5 równych kwadratów. Na środku każdego postaw jabłko, rogi kwadratów złóż do środka i złącz, formując stożek. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Sakiewki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-35 min w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie