Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne warkocze drożdżowe, pachnące skórką pomarańczową i rodzynkami. Doskonałe z masłem lub jako przekąska piknikowa, lub po prostu coś słodkiego do kawy. I sama przyjemność pieczenia, jeśli pomoże nam maluszek - mi pomagał 4-letni Synek. Dla takiej radości w Jego oczkach warto było wypackać pół kuchni. Pozdrawiam kucharzących z pociechami. :)
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 321
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 492
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 321
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 492
Składniki
Z części mąki, cukru, drożdży i mleka przygotować rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrósł.
Resztę cukru ubić z żółtkami, aż cukier się rozpuści. Jeśli będzie mu to szło opornie, dodać mleka.
W misce wymieszać pozostałą mąkę, cukier waniliowy, rodzynki, skórkę pomarańczową i sól.
Margarynę roztopić, przestudzić.
Dodać do mąki wyrośnięty rozczyn i wyrabiać. Ciasto się klei do rąk z powodu żółtek i cukru. Po ok. 10 minutach wyrabiania wlać ostudzony tłuszcz i nadal wyrabiać ok. 10 minut. Powinno się już nie kleić, ale zawsze można sobie pomóc odrobiną oliwy, smarując nią dłonie,
Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić, by sobie rosło. Powinno zwiększyć się dwukrotnie.
Odrywać z ciasta mniej więcej jednakowe części, podzielić je na 3 mniejsze i z każdej uformować wałeczek. Następnie z tych wałeczków zaplatać warkocze. Proszę pamiętać o dobrym sklejeniu końców.
Ukladać warkocze na blaszkach, pamiętając od odstępach, bo w pieczeniu jeszcze urosną. Posmarować je rozbełtanym jajkiem i odstawić, by jeszcze podrosły.
Piekłam 20 minut w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem.
Przepis na skórkę pomarańczową: ze sporej pomarańczy obrać skórkę - nie za grubo, żeby nie było dużo białego spodu. Skórkę pokroić w drobną kosteczkę, dodać 3 łyżki cukru i na małym ogniu ogrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Na zdjęciu dzieła mojego Synka. :) Życzymy smacznego!