Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i maślane, z chrupiącą kruszonką. Mimo, że drożdżowe, pyszne przez kilka dni :).
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 20
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 56
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26528
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 20
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 56
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26528
Składniki
Do rozkruszonych drożdży dodać 0,5 szklanki podgrzanego mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawić na ok. 10 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe mleko, cukier, jajka, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać mikserem z "hakami" przez ok. 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (w ciepłe dni szybciej ciasto rośnie;)). Rozetrzeć palcami składniki na kruszonkę. Na cieście ułożyć owoce (kwaśne, np. rabarbar, posypać dodatkowo cukrem). Posypać kruszonką. Piec w dużej blaszce ok. 40 min w 180°C.