Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i łatwe zakręcone drożdżówki z powidłami . Ciasto jest delikatne i smaczne również na drugi dzień.
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2776
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 50
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 74
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 261
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2776
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 50
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 74
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 261
Składniki
Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Składniki mieszam i kiedy lekko się połączą, dodaję rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Połowę rozwałkowanego ciasta smaruję od dłuższej strony powidłami
i przykrywam nieposmarowaną częścią ciasta. Złożone ciasto kroję na paski o szerokości 4 cm, jeden koniec przytrzymuję, a drugi skręcam dwa razy. Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 20-30 minut (w ciepłe miejsce). Następnie smaruję je roztrzepanym jajkiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15-20 minut, aż się zarumienią.
Gdy przestygną, posypuję je cukrem pudrem. Smacznego :)