Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny makowiec zawijany, ale nie z ciasta drożdżowego a z ciasta biszkoptowego. Makowiec jest bardzo smaczny, a ciasto delikatne i puszyste, i szybkie w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 106
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 106
Składniki
Najpierw przygotuję masę makową, do przygotowania której użyłam gotowego maku mielonego z torebki, ale można użyć maku parzonego i mielonego w maszynce do mięsa w domu. Do rondelka wlewam mleko i zagotowuję, następnie dodaję mielony mak z torebki i cały czas mieszając gotuję około 1 minuty, następnie odstawiam do wystudzenia (jeżeli używam maku parzonego i mielonego w domu, to ten krok pomijamy ponieważ wcześniej go gotowaliśmy w mleku przed mieleniem).
W tym czasie gdy stygnie mak, roztapiam masło w rondelku i odstawiam do przestudzenia, jeżeli mam miód skrystalizowany to podgrzewam go razem z masłem, jeżeli jest płynny to nie.
Gdy mak jest już zimny, to ubijam białko na sztywno. Do ubitego białka dodaję żółtko i jeszcze przez chwilę miksuję, tak żeby żółtko dobrze połączyło się z białkiem. Następnie dodaję zimny mak, pokrojone bakalie, otartą skórkę z pomarańczy i cytryny, kilka kropli olejku migdałowego, miód i roztopione i ostudzone masło, całość dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa.
Teraz blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i smaruję masłem. Następnie wykładam masę makową i równo rozprowadzam na całej powierzchni blachy.
Przygotowanie ciasta: Do miski wybijam jajka i roztrzepuję mikserem. Następnie dodaję stopniowo cukier i miksuję na najwyższych obrotach przez kilka minut, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.
Następnie przesiewam mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i szczyptą soli do jajek, i delikatnie mieszam szpatułką, tak żeby składniki się połączyły – ciasto jest gotowe. Tak przygotowane ciasto wykładam na masę makową, wyrównuję i piekę.
Pieczenie makowca: Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę około 20 minut, tak żeby góra ładnie się zrumieniła (długość pieczenia zależy od piekarnika). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika, górę oprószam cukrem pudrem, zdejmuję z blachy na deseczkę (lub na deskę do krojenia), nakrywam górę drugiem papierem i drugą deseczką. Odwracam i zdejmuję papier na którym piekło się ciasto. Makowiec zwijam od dłuższego boku, makiem do środka, tak przygotowaną roladę odstawiam do wystudzenia.
Makowiec przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem. Lukier: 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka soku z cytryny kilka łyżek cukru pudru Ja udekorowałam makowiec lukrem. Do miseczki daję wodę, sok z cytryny, kilka łyżek cukru pudru i ucieram łyżeczką. Lukier powinien być dość gęsty. Tak przygotowanym lukrem maluję makowiec i odstawiam do zastygnięcia lukru. 1)zdjęcie pokazuje makowiec z większej porcji maku (więcej informacji na filmiku)
Makowiec jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa