Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z owocami , kremem i polewą czekoladową pyszne na każdą okazję.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 17
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3026
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2741
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3366
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 17
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3026
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2741
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3366
Składniki
Masło ucierać z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i 2 łyżki mleka. Jasne ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Jabłka obrać ze skórki, kroić w ósemki i ułożyć na wierzchu ciasta grubszą stroną na dół delikatnie wcisnąć w ciasto, aby nie pozostały na wierzchu. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni
Mleko zagotować, mąkę ziemniaczaną i pszenną rozprowadzić w pół szklanki wody i wlać na gotujące mleko, dodać cukier, zagotować. Ostudzić budyń. Utrzeć masło z cukrem waniliowym i dodawać stopniowo po 1 łyżce ostudzony budyń ucierać na puszystą masę. Krem nakładać na wierzch wystudzonego ciasta.
Roztopić w małym garnuszku 1/4 kostki masła, dodać 2 łyżki kakao, 1/2 szklanki cukru, zagotować na wolnym ogniu ciągle mieszając. Gotować do chwili aż składniki połączą się w jednolitą masę. Gdy trochę przestygnie oblać polewą wierzch ciasta.