Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z owocami , kremem i polewą czekoladową pyszne na każdą okazję.
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2933
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6747
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2933
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6747
Składniki
Masło ucierać z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i 2 łyżki mleka. Jasne ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Jabłka obrać ze skórki, kroić w ósemki i ułożyć na wierzchu ciasta grubszą stroną na dół delikatnie wcisnąć w ciasto, aby nie pozostały na wierzchu. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni
Mleko zagotować, mąkę ziemniaczaną i pszenną rozprowadzić w pół szklanki wody i wlać na gotujące mleko, dodać cukier, zagotować. Ostudzić budyń. Utrzeć masło z cukrem waniliowym i dodawać stopniowo po 1 łyżce ostudzony budyń ucierać na puszystą masę. Krem nakładać na wierzch wystudzonego ciasta.
Roztopić w małym garnuszku 1/4 kostki masła, dodać 2 łyżki kakao, 1/2 szklanki cukru, zagotować na wolnym ogniu ciągle mieszając. Gotować do chwili aż składniki połączą się w jednolitą masę. Gdy trochę przestygnie oblać polewą wierzch ciasta.