Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Fasolowy torcik z dżemem"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 36
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 310
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1331
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 134
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 36
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 310
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1331
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 134
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,90 zł.
Wartość odżywcza porcji 217 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 31 g.
Umytą fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy, solimy pod koniec, odcedzamy, miksujemy i przecieramy przez sitko.
Żółtka ucieramy ze 100 g cukru. Stopniowo dodajemy po łyżce fasoli, mieszamy. Następnie dokładamy miąższ z wanilii, proszek do pieczenia, migdały i kaszę mannę, wyrabiamy. Ubijamy białka na pianę i łączymy z masą fasolową. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy. Pieczemy 35–40 minut w 180oC.
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z serkiem. Krem wstawiamy na kilka minut do lodówki. Ostudzone ciasto przekrawamy na trzy placki. Dwa obficie smarujemy dżemem, układamy jeden na drugim. Górę i boki smarujemy kremem, wyrównujemy. Boki posypujemy płatkami migdałów.Źródło: Rewia