Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gruszki w cieście i karmelu"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 2254
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 2254
Składniki
Do rondelka wsyp cukier, dodaj 1 łyżkę wody. Podgrzewaj na średnim ogniu mieszając drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Gdy cukier się rozpuści i nabierze ciemnego koloru, dodaj pokrojone na małe kawałki masło.
Mieszając podgrzewaj ok. 2 min. Do gorącego sosu dodaj śmietankę kremówkę, wciąż mieszając gotuj jeszcze ok. 1 min. Zdejmij z ognia, wsyp sól, wymieszaj. Wystudź.
Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne a następnie pokrój w cienkie plasterki (1-2 mm). Natychmiast skrop je sokiem z cytryny, by nie ściem niały. Do miski wbij jajka, zmiksuj. Następnie stopniowo dosypuj przesianą mąkę. Wciąż miksując dodawaj mleko oraz wystudzoną masę karmelową.
Podłużną formę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej kilka łyżek ciasta i rozłóż część gruszek. Na to wyłóż ciasto i ponownie gruszki. Postępuj tak aż do wyczerpania składników.
Piecz 50-60 min w temp. 180°C. Na 20 min przed końcem pieczenia wierzch ciasta posyp brązowym cukrem.
80 minut. Porcja: 270 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie