Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki deser, który możemy przygotować w pół godziny. Chcąc zjeść coś pysznego nie musicie mieć szczególnych umiejętności kulinarnych, nie potrzebujecie też mnóstwa skomplikowanych składników. Czasami wystarczy kilka podstawowych produktów, które każdy z nas ma w kuchni, i już możemy cieszyć się wspaniałym deserem z owocami.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28441
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28441
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na połówki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny. Cukier wrzucamy na patelnię o grubym dnie i podgrzewamy do momentu, aż zmieni kolor na złotobrązowy. Następnie zdejmujemy patelnie z palnika, do karmelu dodajemy masło. Całość mieszamy i podgrzewamy do momentu połączenia składników. Do sosu karmelowego delikatnie wkładamy połówki gruszek, podsmażamy przez 5 minut. Gruszki nabiorą w tym czasie pięknego karmelowego koloru i lekko zmiękną. Owoce odstawiamy do przestudzenia.
Zimne gruszki układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy ciastem francuskim, które nakłuwamy nożem w kilku miejscach. Deser wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni, zapiekamy przez około 30 minut. Uwaga 1: Przygotowując karmel należy uważać, aby nie podgrzać cukru zbyt mocno, ponieważ wtedy stanie się gorzki a przecież nie o to nam chodzi. Uwaga 2: W czasie ogrzewania cukru na karmel, aby go przemieszać, od czasu do czasu potrząsamy patelnią, nie używamy do tego ani łyżki drewnianej, ani tym bardziej metalowej ponieważ utworzą nam się słodkie grudki, których wcale nie chcemy. Smacznego.