Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki deser, który możemy przygotować w pół godziny. Chcąc zjeść coś pysznego nie musicie mieć szczególnych umiejętności kulinarnych, nie potrzebujecie też mnóstwa skomplikowanych składników. Czasami wystarczy kilka podstawowych produktów, które każdy z nas ma w kuchni, i już możemy cieszyć się wspaniałym deserem z owocami.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5088
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34440
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2099
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113780
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5088
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34440
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2099
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113780
Składniki
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na połówki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny. Cukier wrzucamy na patelnię o grubym dnie i podgrzewamy do momentu, aż zmieni kolor na złotobrązowy. Następnie zdejmujemy patelnie z palnika, do karmelu dodajemy masło. Całość mieszamy i podgrzewamy do momentu połączenia składników. Do sosu karmelowego delikatnie wkładamy połówki gruszek, podsmażamy przez 5 minut. Gruszki nabiorą w tym czasie pięknego karmelowego koloru i lekko zmiękną. Owoce odstawiamy do przestudzenia.
Zimne gruszki układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy ciastem francuskim, które nakłuwamy nożem w kilku miejscach. Deser wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni, zapiekamy przez około 30 minut. Uwaga 1: Przygotowując karmel należy uważać, aby nie podgrzać cukru zbyt mocno, ponieważ wtedy stanie się gorzki a przecież nie o to nam chodzi. Uwaga 2: W czasie ogrzewania cukru na karmel, aby go przemieszać, od czasu do czasu potrząsamy patelnią, nie używamy do tego ani łyżki drewnianej, ani tym bardziej metalowej ponieważ utworzą nam się słodkie grudki, których wcale nie chcemy. Smacznego.