Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki deser, który możemy przygotować w pół godziny. Chcąc zjeść coś pysznego nie musicie mieć szczególnych umiejętności kulinarnych, nie potrzebujecie też mnóstwa skomplikowanych składników. Czasami wystarczy kilka podstawowych produktów, które każdy z nas ma w kuchni, i już możemy cieszyć się wspaniałym deserem z owocami.
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17939
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 472
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 965
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7457
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8839
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17939
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 472
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 965
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7457
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8839
Składniki
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na połówki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny. Cukier wrzucamy na patelnię o grubym dnie i podgrzewamy do momentu, aż zmieni kolor na złotobrązowy. Następnie zdejmujemy patelnie z palnika, do karmelu dodajemy masło. Całość mieszamy i podgrzewamy do momentu połączenia składników. Do sosu karmelowego delikatnie wkładamy połówki gruszek, podsmażamy przez 5 minut. Gruszki nabiorą w tym czasie pięknego karmelowego koloru i lekko zmiękną. Owoce odstawiamy do przestudzenia.
Zimne gruszki układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy ciastem francuskim, które nakłuwamy nożem w kilku miejscach. Deser wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni, zapiekamy przez około 30 minut. Uwaga 1: Przygotowując karmel należy uważać, aby nie podgrzać cukru zbyt mocno, ponieważ wtedy stanie się gorzki a przecież nie o to nam chodzi. Uwaga 2: W czasie ogrzewania cukru na karmel, aby go przemieszać, od czasu do czasu potrząsamy patelnią, nie używamy do tego ani łyżki drewnianej, ani tym bardziej metalowej ponieważ utworzą nam się słodkie grudki, których wcale nie chcemy. Smacznego.