Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobrze smakuje, ładnie wygląda, kalorie warte grzechu ... ;)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 596
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2805
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 924
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14546
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 596
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2805
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 924
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14546
Składniki
Biszkopt pieczemy bądź kupujemy spody, polecam upieczenie świeży puszysty najzwyklejszy biszkopt, który przekrawamy na pół, kładziemy jedną połówkę na spód. I robimy masę numer 1 : śmietanka 30% 2 łyżki cukru pudru galaretka truskawkowa kilka truskawek (mogą być mrożone) Śmietanę ubijamy i słodzimy, galaretkę rozpuszczamy uwaga w niecałej szklance wody, studzimy i czekamy aż zacznie zastygać (by to przyspieszyć należy włożyć naczynie do zimnej wody). Później mieszamy ze śmietaną, układamy truskawki na biszkopcie i zalewamy masą wsadzamy do lodówki do zastygnięcia (w gruncie rzeczy dzieje się to bardzo szybko, magiczna moc żelatyny w galaretce). W tym czasie kroimy czekoladę mleczną na drobno, i ubijamy śnieżkę z mlekiem. Po zastygnięciu układamy biszkopt na który wysypujemy mleczną czekoladę pokrojoną na drobno i przykrywamy białą pierzynką ubitej śnieżki. Całość dekorujemy biszkoptami wokół zawiniętymi w wstążkę by nie odpadły i nadały ładny wygląd całości ( gdy zbyt odpadają można wspomóc się również rozpuszczoną galaretką, namaczamy i przyklejamy ;)) a górę zdobimy według własnego uznania, ja użyłam czekoladowych literek oraz draży.