Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno.. A nawet bardzo dawno nic tu się nie pojawiało. Trzeba nadrobić stracony czas i pododawać nowości, które zachwycą niejedno podniebienie :) Na sam początek pomyślałam o czymś słodkim i prostym, a że teraz mamy czas zimowy, to idealnie wpasuje się tu ciasto z dodatkiem cynamonu.. Bo kto nie lubi zapachu jabłek zmieszanych z cynamonem i zapachu pieczonego ciasta, które pamiętamy jeszcze z dzieciństwa? :) Szybko, tanio i akurat na niedzielne popołudnia przy kawce z rodziną czy znajomymi.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 143
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22352
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 162
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 143
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22352
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 162
Składniki
Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, pokrojone na małe kawałki masło, śmietanę, jajka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30-45 min do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (tak 40% i 60%). Mniejszą część ciasta (40%) włożyć ponownie do lodówki, a większą część ciasta rozwałkować lekko podsypując mąką na prostokąt o wymiarach blachy, czyli 22×33 cm. Blachę do pieczenia o wymiarach dolnych 22×33 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, do tak przygotowanej blachy przełożyć rozwałkowane ciasto. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) na około 15 min, aż zacznie się rumienić. Blachę z podpieczonym spodem wyjąć z piekarnika.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce do jarzyn, na grubych oczkach (przy tej ilości jabłek świetnie sprawdza się robot kuchenny ). Do startych jabłek dodać cukier, cynamon, cukier waniliowy i wymieszać. Podpieczony spód ciasta posypać równomiernie dwoma łyżkami bułki tartej, wyłożyć starte jabłka i wyrównać. Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o wymiarze blachy. Rozwałkowane ciasto przełożyć na jabłka (najłatwiej jest nawinąć ciasto na wałek i przenieść nad blachę z jabłkami, gdzie należy je rozwinąć z wałka). Jeżeli istnieje taka potrzeba brzegi ciasta można lekko przyciąć w celu wyrównania. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) na 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.