Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jabłecznik na maślance z cynamonem"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 219
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1021
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666492
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 219
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1021
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666492
Składniki
Do miski przesiej przez sitko: mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz mielone goździki i cynamon (jeśli lubisz, dodaj także szczyptę mielonego anyżku).
Do drugiego naczynia wbij jajka, zmiksuj je z olejem oraz maślanką ( powinny mieć temperaturę pokojową). Do mie szaniny możesz dodać kilka kropli zapachu rumowego albo wlać 1–2 łyżki likieru migdałowego.
Jabłka umyj, wytrzyj. Obierz ze skórki, przekrój, wytnij gniazda nasienne. Owoce pokrój w niezbyt dużą kostkę. Długą foremkę keksową wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Mokre wlej do suchych i krótko, niezbyt dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj jabłka, ponownie wymieszaj.
Ciasto przelej do foremki. Piecz ok. 40 minut w temp. 190 st. Gdy keks lekko przestygnie, wyjmij go z foremki i ostudź na kratce kuchennej. Udekoruj wg uznania.
Łatwy pomysł na czekoladową dekorację
Keks jabłkowy będzie równie efektowny i jeszcze smaczniejszy, gdy oblejesz go cze koladowymi polewami – oczywiście przygotowanymi własnoręcznie! Najpierw oblej ciasto ciemną, a potem jasną – i obie delikatnie przemie szaj plastikową łopatką.
Polewa biała. Podgrzej pół szkl. śmietanki kremówki z 2 czubatymi łyżkami masła. Dodaj pół tabliczki białej czekolady i łyżeczkę likieru kokosowego. Mieszając, podgrzewaj masę na małym płomieniu, aż będzie gęsta i lśniąca.
Polewa ciemna. Pstop 2/3 kostki masła, dodaj 6 łyżek cukru, 2 łyżki wody i 2 łyżki kakao. Mieszając, podgrzewaj, aż się połączą. Do polewy dodaj łyżkę likieru miętowego.Źródło: Tina