Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jabłecznik z pianką"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2751
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1277
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 733
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 80
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2751
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1277
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 733
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 80
Składniki
Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podsmaż je w garnku z łyżką cukru, dodając kilka łyżek wody. Odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli. Dodaj jajko, dwa żółtka i śmietanę. Wyrób ciasto, schłodź. Dwa pozostałe białka wlej do miski, ubij na sztywną pianę z dwiema łyżkami cukru.
Połowę ciasta włóż do formy, wyrównaj dno, ponakłuwaj widelcem. Wyłóż na ciasto jabłka, na nie pianę z białek i pozostałe ciasto. Piekarnik rozgrzej do temp. 180° C. Włóż ciasto i piecz je 40 minut.
CZAS: około 50 minutŹródło: Dobry Tydzień