Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jeżynowa karpatka z włoskim kremem"
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4048
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 959
Polecam.
Odsłon: 370
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4048
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 959
Polecam.
Odsłon: 370
Składniki
Ciasto francuskie rozmroź w pokojowej temperaturze. Płaty ułóż jeden na drugim. Cienko rozwałkuj. Pokrój na 3 placki. Jeden z nich posyp łyżką cukru. Blaty ułóż na blachach wyłożonych pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 25 minut. Wystudź.
W tym czasie jeżyny przebierz, opłucz, owoce osusz na ściereczce. Konfiturę podgrzej. Dodaj do niej jeżyny. Dobrze wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Serek mascarpone utrzyj z resztą cukru i rdzeniem wanilii. Domieszaj sok cytrynowy.
Śmietanę ubij na sztywno, delikatnie połącz z masą serową. Placki francuskiego ciasta przełóż kremem serowym oraz masą jeżynową. Lekko dociśnij. Schłodź w lodówce. Przed podaniem wierzch oprósz cukrem pudrem.
ok. 1 godziny i 20 minut, 1 porcja 260 kcal.Źródło: Tina