Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesli mialabym wymienic moje ulubione slodycze, to pierwsze miejsce od lat zajmuje nie czekolada albo ciasta lecz kandyzowany imbir, slodycz polaczona z ostroscia i lekkim kwaskiem cytryny to genialne i bardzo smaczne polaczenie. Z plynu, który pozostaje z kandyzowania mozna robic rózne napoje m.in likier imbirowy lub koktajle na bazie miodu i cytryny z wódka. Bez alkoholu smakuje równiez z tymi skladnikami na cieplo lub zimno. Imbir kandyzowany najczesciej jest obtaczany w cukrze, moze tez pozostac w syropie lub byc obtoczony w czekoladzie - ciemnej lub mlecznej, w zaleznosci od upodoban. Lekko aromatyzowany cukier, który pozostaje po obtaczaniu imbiru nadaje sie do pieczenia, do herbaty lub innych potraw.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1214
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 154
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1214
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 154
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Istnieja dwie metody na kandyzowanie imbiru - szybka i czasochlonna. Wybieram najczesciej ta druga, gdyz tak przygotowany imbir smakuje duzo lepiej. METODA CZASOCHLONNA (MIN. 4 DNI) Obrac imbir i pokroic na kawałki, (kostki, slupki lub plastry) zalac w garnku woda i gotowac przez 15-30 minut, wyjac i dobrze osaczyc. Wymieszac plyn z gotowania z 150 g cukru i podgrzac do 106- 110° C nastepnie zalac nim imbir i odstawic w przykrytym garnku lub w sloiku na 12-24 godz. Po 12-24 godzinach dodac 150 g cukru i opcjonalnie po 1 plasterku cytryny na 100 g imbiru, podgrzać ponownie do 106-110° C, zmniejszyc ogien i gotowac ok. 20 min, nastepnie odstawic na 12-24 godz w przykrytym garnku lub w sloiku. Powtórzyc ten proces co najmniej jeszcze 3 razy, za kazdym razem dodajac po 150 g cukru. Ostatniego dnia wyjac plasterki cytryny, dodac 150 g cukru , zagotowac do 106-110° C, zmniejszyc ogien i gotowac na bardzo wolnym ogniu 45 min. czesto mieszajac. Nastepnie odcedzić imbir, zachowac syrop i pozostawić kawalki imbiru do wyschniecia w cieplym miejscu przez co najmniej 24 godziny. W zaleznosci od upodobania mozna go obtoczyc w cukrze, az do calkowitego wyschniecia (czasami jest on jeszcze troche wilgotny i "wciaga" cukier) SZYBKA METODA Obrac i pokroic imbir w cienkie plasterki lub male kostki. Następnie wlac do garnka litr wody, dodac cukier i plasterki cytryny. zagotowac krótko, a następnie zmniejszyc ogien. Gotowac na malym ogniu i bez pokrywki, mieszajac od czasu do czasu. Kiedy imbir bedzie szklisty, a woda prawie calkowicie odparuje, odcedzic imbir przez sito, zebrac plyn, a imbir pozostawic do wyschniecia, ew. obtoczyc w cukrze lub czekoladzie. Imbir przygotowany ta metoda jest równiez smaczny, ale czasochlonna metoda jest wg. mnie zdecydowanie lepsza, przy czym wymaga ona wprawdzie troche wiecej czasu, ale nie wiecej pracy.
Z syropu, który pozostanie, mozna zrobic likier, mieszajac go z wódka w preferowanych proporcjach i odstawiajac na kilka dni w szczelnie zakreconej butelce.
Mozna tez uzyc go do róznych napojów. m.in do koktajlu imbirowego. Wymieszac wszystkie skladniki z kostkami lodu i przyozdobic plasterkiem cytryny i kilkoma listkami miety.