Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesli mialabym wymienic moje ulubione slodycze, to pierwsze miejsce od lat zajmuje nie czekolada albo ciasta lecz kandyzowany imbir, slodycz polaczona z ostroscia i lekkim kwaskiem cytryny to genialne i bardzo smaczne polaczenie. Z plynu, który pozostaje z kandyzowania mozna robic rózne napoje m.in likier imbirowy lub koktajle na bazie miodu i cytryny z wódka. Bez alkoholu smakuje równiez z tymi skladnikami na cieplo lub zimno. Imbir kandyzowany najczesciej jest obtaczany w cukrze, moze tez pozostac w syropie lub byc obtoczony w czekoladzie - ciemnej lub mlecznej, w zaleznosci od upodoban. Lekko aromatyzowany cukier, który pozostaje po obtaczaniu imbiru nadaje sie do pieczenia, do herbaty lub innych potraw.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12271
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1478
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 94
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12271
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1478
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 94
Składniki
Istnieja dwie metody na kandyzowanie imbiru - szybka i czasochlonna. Wybieram najczesciej ta druga, gdyz tak przygotowany imbir smakuje duzo lepiej. METODA CZASOCHLONNA (MIN. 4 DNI) Obrac imbir i pokroic na kawałki, (kostki, slupki lub plastry) zalac w garnku woda i gotowac przez 15-30 minut, wyjac i dobrze osaczyc. Wymieszac plyn z gotowania z 150 g cukru i podgrzac do 106- 110° C nastepnie zalac nim imbir i odstawic w przykrytym garnku lub w sloiku na 12-24 godz. Po 12-24 godzinach dodac 150 g cukru i opcjonalnie po 1 plasterku cytryny na 100 g imbiru, podgrzać ponownie do 106-110° C, zmniejszyc ogien i gotowac ok. 20 min, nastepnie odstawic na 12-24 godz w przykrytym garnku lub w sloiku. Powtórzyc ten proces co najmniej jeszcze 3 razy, za kazdym razem dodajac po 150 g cukru. Ostatniego dnia wyjac plasterki cytryny, dodac 150 g cukru , zagotowac do 106-110° C, zmniejszyc ogien i gotowac na bardzo wolnym ogniu 45 min. czesto mieszajac. Nastepnie odcedzić imbir, zachowac syrop i pozostawić kawalki imbiru do wyschniecia w cieplym miejscu przez co najmniej 24 godziny. W zaleznosci od upodobania mozna go obtoczyc w cukrze, az do calkowitego wyschniecia (czasami jest on jeszcze troche wilgotny i "wciaga" cukier) SZYBKA METODA Obrac i pokroic imbir w cienkie plasterki lub male kostki. Następnie wlac do garnka litr wody, dodac cukier i plasterki cytryny. zagotowac krótko, a następnie zmniejszyc ogien. Gotowac na malym ogniu i bez pokrywki, mieszajac od czasu do czasu. Kiedy imbir bedzie szklisty, a woda prawie calkowicie odparuje, odcedzic imbir przez sito, zebrac plyn, a imbir pozostawic do wyschniecia, ew. obtoczyc w cukrze lub czekoladzie. Imbir przygotowany ta metoda jest równiez smaczny, ale czasochlonna metoda jest wg. mnie zdecydowanie lepsza, przy czym wymaga ona wprawdzie troche wiecej czasu, ale nie wiecej pracy.
Z syropu, który pozostanie, mozna zrobic likier, mieszajac go z wódka w preferowanych proporcjach i odstawiajac na kilka dni w szczelnie zakreconej butelce.
Mozna tez uzyc go do róznych napojów. m.in do koktajlu imbirowego. Wymieszac wszystkie skladniki z kostkami lodu i przyozdobic plasterkiem cytryny i kilkoma listkami miety.