Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto jest jednym z kilku ciast, które sam robię. Ale nr 1 w moich ciastach jest właśnie karpatka. Dzisiaj przedstawiam ten przepis. Kluczem do sukcesu są składniki, których nie może być zbyt mało lub zbyt dużo.
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 49
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 47
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 351
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 775
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 789
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 49
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 47
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 351
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 775
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 789
Składniki
Jak mamy upieczone blaty zaczynamy działać z budyniem, który jest już zimny. Widelcem roztrzepujemy budyń bo to pomaga w następnym etapie.
Na pierwszy blat, który jest mniejszy pod względem wyrośnięcia i pofałdowania rozcieramy cały farsz budyniowy. Staramy się, by cały blat był przykryty kremem. Następnie nakładamy drugi blat ten ładniej pofałdowany, przyciskamy i odstawiamy do lodówki aby wszystko się związało.
Po czasie odpoczynku wyjmujemy ciasto z lodówki i posypujemy cukrem pudrem. Kroimy na małe kawałki i oczywiście smakujemy.
I tak właśnie normalne składniki przyrządzone sercem komponują się w coś wyśmienitego. Jeśli lubicie to ciasto to zapraszam do działania bo efekt końcowy jest super. Proszę o lajki przekazywanie swoim znajomym, ale komentarze są jak najbardziej mile widziane. Jak podoba się to proszę łapki w górę. Piszcie komentarze co się podoba a co jest do zmiany bo tak rozwijamy się. SMACZNEGO
Zaczynamy od zrobienia budyniu zgodnie z przepisem na opakowaniu, pamiętając by dodać wyznaczoną ilość masła. Jeśli mamy budyń bez cukru to musimy dodać cukier wg swojego uznania. Po zrobieniu budyniu przykrywamy go szczelnie folią tak, by nie było powietrza. Takie działanie nie pozwoli na powstanie kożucha na budyniu. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie przechodzimy do zrobienia ciasta. Wlewamy wodę, dodajemy masło i czekamy, aż masło się rozpuści. Nie możemy dać więcej masła to jest bardzo ważna uwaga. Czekamy, aż całość się zagotuje i dodajemy mąkę. Mieszamy cały czas od dodania mąki na małym ogniu do momentu gdy ciasto nie będzie się lepić do ścianek naczynia i wtedy dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy do momentu absorbcji proszku. Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia, tak by można było dodać całe jajka.
Jak ciasto jest chłodne dodajemy powoli jajka. Każde jajko musi być wchłonięte i wtedy dodajemy następne. Możemy używać miksera. Jak już wyrobimy wszystkie jajka dzielimy na dwie części ciasto. Dobrze mieć dwie blachy, ponieważ musimy piec blaty oddzielnie. Jeśli mamy blachy najtańsze czyli bez silikonu to chyba musimy wyłożyć blachy papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Jak mamy blachy silikonowe to tego nie robimy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym góra/dół 200 st. C około 20 - 30 minut. U mnie były blachy bez silikonu i papieru i muszę cienką łyżką podważać bo ciasto się troszeczkę przykleiło do blachy.