Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaszubski kuch, czyli świąteczne ciasto z Kaszub. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Zrobicie je w zaledwie 15 minut. Dzięki dodatkowi miodu długo zachowuje świeżość i smak. Kaszubski kuch - tradycja wypiekania Kaszubski kuch marchewkowy o produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w województwie pomorskim. Z jego wypiekaniem wiąże się długoletnia tradycja. Dawniej ciasto było przygotowywane na ważne uroczystości rodzinne, tj. święta, wesela, urodziny czy chrzciny. Wypiek był robiony na bazie marchwi, mąki i wody. Z biegiem czasu smak kaszubskiego kucha doskonalono dodając do niego suszone owoce, orzechy, czy kakao. Kaszubski kuch - sposób przygotowania Zrobienie ciasta zajmuje dosłownie chwilę. Wystarczy obrać marchewki i zetrzeć je na tarce. Bakalie i orzechy dodawane do ciasta również warto posiekać na drobne kawałeczki. Następnie pozostaje połączyć jajka z cukrem, mąką, olejem i szczyptą cynamonu. Na koniec należy dodać startą marchewkę oraz bakalie z orzechami. Wymieszane składniki przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Kaszubski kuch powinien spędzić w piecu około 45 minut. Kaszubski kuch - jak udekorować? Upieczone ciasto przed podaniem warto udekorować. Najprostszym sposobem jest oproszenie wypieku cukrem pudrem. Jako dekoracja do kaszubskiego kucha doskonale sprawdzi się również czekoladowa polewa z orzechami lub gęsty, cytrynowy lukier.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Składniki
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
Bakalie i orzechy drobno poszatkuj.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaj szczyptę soli.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj miód i olej. Następnie dodawaj stopniowo suche składniki. Na koniec do ciasta na kaszubskiego kucha dodaj starte marchewki, bakalie i orzechy. Składniki wymieszaj.
Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Kaszubskiego kucha piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wystudź, wyciągnij z formy, zdejmij papier do pieczenia. Wypiek udekoruj cukrem pudrem.