Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Keks marmurek"
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 228
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 300
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 102
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2173
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 228
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 300
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 102
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2173
Składniki
Czas przygotowania: około 90 minut
Masło (lub margarynę) utrzeć ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka połączyć z masą maślaną. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto rozdzielić na trzy części. Do jednej części dodać kakao i mleko, do drugiej – mielone orzechy, natomiast trzecią pozostawić bez dodatków.
Podłużną foremkę o dł. 25 cm posmarować tłuszczem. Nakładać naprzemiennie jasne, kakaowe i orzechowe ciasto. Delikatnie przemieszać całość widelcem tak, żeby powstał charakterystyczny marmurkowy wzorek. Formę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Wystudzić.
Polewę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Wystudzone ciasto oblać grubą warstwą polewy. Można udekorować orzechami i miętą.Źródło: Życie na gorąco