Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kokosowa rolada"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3305
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 107
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3305
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 107
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
500 ml kremówki zagotuj, odstaw do przestudzenia. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej. Połącz z ciepłą kremówką, wymieszaj starannie. Odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia jajka zmiksuj razem z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej, przesianą mąkę oraz 20 dag wiórków kokosowych. Ciasto rozsmaruj na wyłożonej pergaminem blasze. Piecz 20 minut w 180 st. Wyłóż na ściereczkę, zdejmij pergamin. Zwiń roladę.
Kremówkę z białą czekoladą ubij na sztywno. Dalej ubijając, partiami dodawaj serek mascarpone. Przestudzoną roladę rozwiń.
Posmaruj ją dżemem i 2/3 porcji kremu. Ponownie zroluj biszkopt. Posmaruj resztą kremu. Ozdób pozostałą ubitą na sztywno kremówką oraz resztą wiórków.
10 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 480 kcal, cena 2,20 zł.
Wiórki kokosowe
Możesz je zrobić sama, ścierając na tarce miąższ orzecha kokosowego. Przed zakupem upewnij się, że w orzechu jest mleczko (potrząśnij nim). Jeśli orzech jest stary, a mleczko się zsiadło, miąższ już się nie nadaje.Źródło: Świat kobiety