Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kolorowy tort"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 266
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 207
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 47
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 55
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 266
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 207
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 47
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 55
Składniki
Jajka rozbij. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj cukier. Do piany dodaj rozkłócone żółtka, a następnie delikatnie wmieszaj obydwie mąki.
Orzechy włoskie upraż na suchej patelni, zmiel. Dodaj do ciasta razem ze startą czekoladą. Całość wymieszaj, przełóż do pokrytej pergaminem tortownicy (o średnicy 22 cm). Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 40 minut.
Upieczony biszkopt wystudź w formie, a następnie wyjmij i pokrój na trzy blaty. Kremówkę ubij na sztywno razem z cukrem waniliowym. Śliwki kalifornijskie pokrój na mniejsze kawałki, zalej 2-3 łyżkami rumu.
Pierwszy blat posmaruj dżemem żurawinowym (lub żurawiną do mięs ze słoika), przykryj drugim blatem. Nałóż część ubitej kremówki i śliwki. Przykryj je kolejną warstwą bitej śmietany i trzecim blatem. Pozostałą masą śmietanową posmaruj wierzch oraz boki tortu. Ozdób świeżą lub suszoną żurawiną.
Czas ok. 80 min; porcja – 470 kcal, cena 1,70 zł.
Najprostszy poncz do nasączenia blatów tortowych przygotujesz z herbaty z cukrem i cytryną. Możesz też użyć wody z olejkiem do ciast lub alkoholem albo słodkiego naparu kawy.Źródło: Świat kobiety