Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koperty z jabłkami świetnie nadają się na śniadanie, na piknik, do popołudniowej kawy lub na prowiant w podróż. Jak wszystkie wypieki z ciasta serowo- olejowego, najlepiej smakują tego samego dnia. Są mięciutkie i delikatne.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 127
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2669
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 829
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1594
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14256
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 127
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2669
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 829
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1594
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14256
Składniki
Jabłka umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Pokropić sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, możesz je trochę poddusić z małą ilością wody. Ostudzić i dopiero dalej przerabiać tzn. dodawać do ciasta. Ja używam jabłek surowych.<br /> Do jabłek wsypujemy cynamon, cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Prostokatną foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wlewamy mleko, olej, dodajemy biały serek i cukier. Mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do sera z olejem i mlekiem. Ciasto zagniatamy.
Ciasto rozwałkowujemy na duży kwadrat i dzielimy na 12 kwadracików. Jajko rozbijamy. Białkiem smarujemy brzegi każdego kwadracika. Na środek jednej połowki każdego kwadracika kładziemy około łyżki jabłek. Druga połowę nacinamy nożem w poprzek, ostrożnie żeby nie przeciąć brzegów. Składamy razem, a brzegi dociskamy, trochę tak jak przy pierogach. Oczywiście strona ponacinana znajduje się na wierzchu.
Koperty kładziemy na foremce wyłożonej papierem. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem i pieczemy w temperaturze 180- 200 stopni około 20 minut.<br /> Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)<br />