Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kremowe cytrynki"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 558
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 60
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 45
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 558
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 60
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 45
Składniki
Mąkę pszenną przesiej. Dodaj 3 łyżki cukru, 1/2 kostki masła, 1 jajko i 3 łyżki wody. Zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. Ciasto rozwałkuj, z placka wytnij krążki, wylep nimi silikonowe foremki. Spody piecz 30 minut w 200 st. Wystudź.
Z cytryn wyciśnij sok. Sok wymieszaj z 2 szkl. wody i 1 szkl. cukru. Dodaj resztę masła i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/2 szkl.wody, wlej do gotującego się płynu, gotuj minutę.
Pozostałe 4 jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Wszystkie żółtka (w sumie 6) wymieszaj z 2 łyżkami wody, połącz z gorącym kremem. Rozsmaruj go na kruchym spodzie. Wstaw na godzinę do lo dówki.
Białka ubij, dosypując pozostały cukier. Na każdej tarteletce połóż rozetkę bezy. Ponownie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz 5–8 minut.
Czas przygotowania: 75 minut (bez czasu chłodzenia). 1 sztuka: 370 kcal. Cena sztuki: 1,60 złŹródło: Tina