Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremówki wiedeńskie to deser, który z pewnością poskromi każdego łasucha. Cudowne połączenie kruchego ciasta z gęstym kremem budyniowym i puszystą bitą śmietaną z pewnością oczaruje wszystkich gości. Przepis na kremówki wiedeńskie pochodzi z 288. odcinka programu "Ewa gotuje".
mikser, blaszka 25x30 cm
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 89
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1216
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 457
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15492
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 89
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1216
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 457
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15492
Składniki
Przygotuj ciasto maślane: do miski dodaj pokrojone w kostkę masło. Wsyp przesianą mąkę. Składniki zagnieć dłońmi. Gładkie, jednolite ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 15-20 minut.
Przygotuj ciasto kluskowe. Mąkę przesiej do miski, wbij dwa całe jajka, wlej wodę, dodaj szczyptę soli. Zagnieć gładkie jednolite ciasto. Gotowe ciasto pozostaw w misce, przykryj folią spożywczą i pozostaw na koło 15 minut, żeby odpoczęło.
Ciasto kluskowe przełóż na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 4 mm. Na środek połóż schłodzone maślane ciasto. Brzegi ciasta kluskowego złóż do środka, tak aby ciasto kluskowe całkowicie przykryło ciasto maślane. Oba ciasta rozwałkuj. Ciasto ponownie złóż do środka na trzy części i rozwałkuj. Proces powtórz kolejne dwa razy.
Połączone ciasto zagnieć, uformuj z niego kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie odwiń ciasto z folii, ponownie rozwałkuj, złóż na trzy części, zagnieć, uformuj z niego kulę i owiń ją folią. Ciasto wstaw do lodówki na kolejne 20 minut. Proces wałkowania, zagniatania i schładzania ciasta powtórz jeszcze 4 razy.
Tak przygotowane ciasto podziel na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj na wymiar blaszki (25 x 30 cm). Dwie blaszki wyściel papierem do pieczenia, przełóż do nich po jednym płacie ciasta. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Blaty ciasta piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia).
Przygotuj krem budyniowy. Odlej szklankę mleka do miski. Pozostałą część mleka zagotuj razem z cukrem. Do miski z mlekiem dodaj żółtka jaj, cukier waniliowy, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Składniki dokładnie wymieszaj. Gotową mieszankę przelej małym strumieniem do gotującego się mleka z cukrem. Składniki energicznie mieszaj rózgą kuchenną do połączenia i zgęstnienia masy. Gotowy budyń przykryj i odstaw do wystudzenia.
Miękkie masło przełóż do miski i ubij na puszystą masę. Dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu. Składniki miksuj do połączenia.
Masę budyniową przełóż na blat kruchego ciasta. Wyrównaj powierzchnię.
Słodką śmietankę przełóż do wysokiego naczynia, dodaj cukier puder. Składniki zmiksuj na puszystą pianę.
Bitą śmietanę przełóż na ciasto z masą budyniową. Wyrównaj powierzchnię. Ciasto przełóż drugim blatem kruchego ciasta.
Gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem. Odstaw na minimum 12 godzin w chłodne miejsce. Na drugi dzień kremówki wiedeńskie będą gotowe do jedzenia.