Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybki i prosty deser. Czas przygotowania wydłuża jedynie leżakowanie w lodówce i studzenie babeczek.
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 2254
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 2254
Składniki
Mąki przesiałem i wymieszałem z cukrem pudrem. Dodałem masło oraz jajko i ugniatałem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto włożyłem do foliowego woreczka i chłodziłem w lodówce przez około godzinę (przy pieczeniu ciasto się nie skurczy).
Zamiast foremek na babeczki użyłem blaszkę do muffinek. Ciasto rozwałkowałem i wykładałem nim foremki do samej góry. Piekłem 20 minut w 190 stopniach.
Śmietanę przed ubiciem trzeba schłodzić, tylko zimna śmietana dobrze się ubije. Najlepiej żeby była to 36% ostatecznie można też użyć 30% . Śmietanę ubijam na sztywno, następnie dodaję po 1 łyżce mascarpone ciągle ubijając. Cukier można dodać w dowolnym momencie, im szybciej tym lepiej łatwiej się rozpuści.
Na ostudzone babeczki wykładam krem, dekoruję dowolnymi owocami, posypuję startą czekoladą lub kawą.