Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla tych, którzy uwielbiają dużo owoców w cieście. Doskonałe na duże imprezy, bo jest czym dzielić...
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 51
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 154
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2826
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 51
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 154
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2826
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Składniki
Ugotować budynie na trzech szklankach mleka i odstawić do ostygnięcia.
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto (4 szkl. mąki, 1 szkl. cukru pudru, 3 jajka, miękka margaryna, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki oliwy). Ciasto podzielić na dwie części.
Dużą blachę wyłożyć pergaminem lub wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Delikatnie rozwałkować 1 część ciasta wałkiem i wyłożyć na blachę. Z uwagi na to, że ciasto łatwo się "rwie" można go ręcznie uformować na blaszce.
Rozłożyć pokrojone w ósemki jabłka i posypać rodzynkami.
Równomiernie rozłożyć przestudzony budyń, znowu posypać rodzynkami, ułożyć inne owoce ( truskawki, jagody lub wiśnie).
Całość przykryć drugą częścią ciasta.
Piec na złoty kolor - ok. 1 godz. w temperaturze 180 - 190 stopni C.
Najlepsze w tym samym dniu