Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe ciasto z budyniem zapraszam po przepis
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666276
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 95
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 542
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5743
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 979
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 264
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666276
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 95
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 542
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5743
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 979
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 264
Składniki
Ciasto zagnieść ręcznie z maki z proszkiem do pieczenia ,margaryna jajkiem i 0,5 szkl cukru lub w robocie kuchennym i podzielić na dwie porcje, mniejszą i większą Większą porcją wyłożyć dno formy do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy26 cm), a mniejszą porcję odłożyć do zamrażalnika lub lodówki. Spód podpiec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z proszków budyniowych odjąć jedną łyżkę do wymieszania z owocami, żeby woda, która wycieknie z nich podczas pieczenia, związała się w ładny kisielek.
Resztę proszków budyniowych rozpuścić w szk mleka. Resztę mleka zagotować , dodając cukier. Gdy mleko zacznie się gotować, dodać rozmieszany budyń ze szkl i gotować przez 2-3 minuty mieszając by sie nie przypalił aż budyń zacznie gęstnieć
Na podpieczony spód wyłożyć śliwki u mnie mrożone i pokrojone w kostkę jabłka , następnie wylać masę budyniową i pokruszyć pozostałą porcję kruchego ciasta.
Piekę przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na środkowej półce bez termo obiegu .Upieczone ciast jeszcze gorące posypuje cukrem pudrem .Ważne jest by nie otwierać rontu tortownicy zanim ciasto nie ostygnie bo budyń z ciasta jest gracy i płyny i by sie nam wylał dla tego ront ściągam gdy ciasto ostygnie smacznego