Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, kruche i delikatne ciasto. Wśród domowników, gości i koleżanek z pracy zrobiło furorę :)
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 307
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 3152
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 30
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 152
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 307
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 3152
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 30
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 152
Składniki
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam. Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę. Czasami uciekam się do szybszej metody chłodzenia w zamrażalniku. Wolę jak druga część ciasta jest sztywniejsza, to lepiej się ją ściera na tarce. Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21x24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodałam cukier i kolejno cukier wanilinowy, dwa budynie i na koniec pół szklanki oleju. Dokładnie zmiksowałam. Wylałam na podpieczony jeszcze ciepły spód. Na masę wyłożyłam borówki i na to starłam na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Wstawiłam do piekarnika na jeszcze ok. 50 minut. Kiedy ciasto już się upiekło i wystygło oprószyłam cukrem pudrem.
Notatki: * można dodać nie tylko borówki, ale chociażby maliny czy porzeczki