Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne kruche ciasto połączone z lekką orzechową pianką, a wszystko dopełnione morelową nutką.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 140
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 140
Składniki
ZAGNIATAMY KRUCHE CIASTO Mąkę mieszamy z cukrem pudrem oraz szczyptą soli, a następnie przesiewamy razem na stolnicę lub do dużej miski. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy nożem do momentu uzyskania swego rodzaju kruszonki. Robimy kopiec, a w nim dołek. Do dołka wrzucamy żółtka i jak najszybciej zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasta nie wyrabiamy, po prostu łączymy składniki tak, aby powstała jedna zwarta masa. Chodzi o to, by niepotrzebnie nie podgrzewać ciasta w dłoniach, ani nie męczyć ugniataniem, inaczej nie będzie ciastem kruchym, ale zakalcowym gniotem. Zatem szybciutko formujemy kulę, odrobinę spłaszczamy i owijamy szczelnie folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
PICHCIMY KRUCHY PLACEK Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyciągamy prostokątną formę o wymiarach około 20x30cm. Schłodzone ciasto wałkujemy sprawnie na prostokątny placek, mniej więcej wymiarów formy. Staramy się jak najmniej podsypywać ciasto mąką, a najlepiej w ogóle, choć to wymaga nieco wprawy. Rozwałkowanym plackiem owijamy delikatnie wałek i przenosimy na formę. Wylepiamy ją dokładnie ciastem i usuwamy jego nadmiar. Staramy się wykonać te wszystkie czynności jak najszybciej, gdyż kruche ciasto nie lubi się ogrzewać w temperaturze pokojowej. Jeśli ciasto się rwie i nijak nie chce zachować kształtu zgrabnego placka, wcale się nie przejmujemy! Po prostu wylepiamy nim formę tak, aby było mniej więcej równe… bo chcemy, by równo się upiekło. Na zakończenie gęsto i dokładnie nakłuwamy spód widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wstawało. Tak przygotowany spód wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut, do lekkiego zbrązowienia i podpieczenia. Po wyciągnięciu placka zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 stopni i pozwalamy mu odrobinę przestygnąć i odpocząć. W tym czasie zabieramy się za bicie piany...
ROBIMY ORZECHOWĄ PODUCHĘ Orzechy laskowe wrzucamy do misy blendera i kruszymy do momentu, w którym osiągną konsystencję mokrego piasku. Możemy także umieścić je w woreczku foliowym i dokładnie utłuc młotkiem lub wałkiem lub użyć gotowych, tartych orzechów. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i miksując do jego rozpuszczenia. Gdy otrzymamy gęstą, błyszczącą masę, dosypujemy do niej rozdrobnione orzechy i bardzo delikatnie mieszając łyżką lub szpatułą, staramy się jak najdokładniej rozprowadzić orzechy w pianie, lecz nie wypuścić przy tym pęcherzyków powietrza.
SKŁADAMY CIASTO W JEDNĄ, UROCZĄ CAŁOŚĆ Na podpieczony spód wykładamy dżem morelowy i rozsmarowujemy na całej jego powierzchni, a całość przykrywamy równomiernie orzechową poduchą.
PICHCIMY CIASTO Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 30 minut, do pięknego zezłocenia bezowego wierzchu. Po tym czasie wyciągamy ciasto i studzimy w formie przez co najmniej godzinę. Ja dodatkowo sypnęłam na wierzch garść posiekanych orzechów laskowych.