Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po przepychu wielkanocnych ciast, pora na coś lekkiego i orzeźwiającego. Lody śmietankowe z jagodowym akcentem to coś idealnego. Są łatwe w przygotowaniu, smaczne i na każdą porę roku.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 564
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 564
Składniki
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Gdy kremówka już prawie się ubije dodajemy mascarpone, mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) i jagody. Miksujemy do połączenia się składników. Przelewamy do foremki, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika. Mrozimy minimum 4 godziny. Gotowe lody polewamy zagęszczonym syropem i dekorujemy listkami mięty. Podajemy w pucharkach, lub w wafelkach.