Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwijany makowiec z ciasta drożdżowego i rewelacyjnej masy makowej. Ciasto na każdą okazję. Proporcje na dwie keksówki o długości około 22 cm każda.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 70
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4826
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 70
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4826
Składniki
Margarynę roztopić.
Mąkę wymieszać z drożdżami i 4 łyżkami cukru.
Dodać 2 żółtka, roztopioną margarynę, mleko i drewnianą łyżką wyrobić ciasto. Powinno być raczej twarde i lekko szkliste.
Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie przygotować masę makową.
Orzechy posiekać, morele pokroić w drobną kostkę.
Mak z dodatkiem 60 g margaryny, posiekanych orzechów i dwóch szklanek wody powoli podgrzewać. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut pod przykryciem.
Dodać rodzynki, morele, miód, sól, 5 łyżek cukru, olejek i gotować przez kolejne 10 minut.
Do maku dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
Odstawić do przestudzenia.
Do przestudzonej masy makowej dodać 2 białka i dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na dużym arkuszu papieru do pieczenia posypanym mąką mniej więcej na prostokąt o grubości około 2-3 mm. Dłuższy bok prostokąta powinien mieć długość dwóch keksówek, których użyjemy do upieczenia ciast.
Na rozwałkowanym cieście rozprowadzić masę makową.
Ciasto zwinąć wzdłuż krótszego boku.
Końcówki odciąć, położyć na osobnym kawałku papieru do pieczenia – będą na degustację;)
Ciasto przeciąć na pół, delikatnie odsunąć je od siebie. Papier do pieczenia przeciąć między połówkami ciasta, aby każda połówka znalazła się na osobnym arkuszu. Każdy arkusz wraz z ciastem przenieść do keksówki.
Piec w temperaturze około 170 stopni Celsjusza przez 40 minut. Dwie odcięte wcześniej końcówki piec tylko przez około 15 minut.
Upieczone makowce wyjąć z foremek i pozostawić na papierze do wystudzenia.
Do cukru pudru dodać 2-3 łyżki wody i wymieszać. Resztę wody dodawać małymi porcjami, za każdym razem mieszając, aż do uzyskania pożądanej konstystencji. Lukier powinien być gęsty, wtedy nie będzie spływać z ciasta.
Wystudzone makowce polukrować i ozdobić według uznania.