Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta minęły mi bez maku. Tak – to możliwe. Dlatego wszystko to postanowiłam sobie odbić i w święto trzech króli przygotowałam to oto ciasto, które czekało już w kolejce… no trochę czekało. Dodatkowo w domu zalegała u mnie siatka z jabłkami – pomarszczonymi, ale dalej smacznymi. Nikt już na nie nie chciał się skusić i pewnie za tydzień byłyby do wyrzucenia, powiedziałam sobie, że co to to nie ;) Tradycyjnie ten wypiek robiony jest z samego ciasta makowego, ja jednak chciałam mu czegoś dodać, dodałam ciasto kruche. Co ważne, jeżeli upieczecie to ciasto z pominięciem ciasta kruchego (lub z użyciem mąki bezglutenowej) makowiec ten będzie bezglutenowy, jednocześnie pozostając klasycznym, tradycyjnym i prostym wypiekiem. Maku jest tu tak na prawdę nie tak dużo, mniej niż jabłek. Mimo tego, to on wraz z orzechami dominuje w tej mieszance. W mój gust makowiec ten (zwany czasem szarlotką) wpasował się idealnie. Zaskoczył nawet największych sceptyków (bo co to za wydziwianie i łączenie jabłek z makiem?). Niedrogie, nieskomplikowane a pyszne ;)
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1289
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 22
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12151
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 33
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1289
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 22
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12151
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 33
Składniki
z podanych składników zagniatany ciasto kruche. Przed pieczeniem należy je schłodzić na godzinę w lodówce. Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy nią spód formy (wymiary kartki a4), a następnie wykładamy masę makową.
Mleko i masło zagotowujemy. Zalewamy nim mak, następnie dodajemy jabłka, ekstrakt i orzechy – dokładnie mieszamy. Jaja ubijamy wraz z cukrem tak jak na biszkopt. Mąkę łączymy z proszkiem i dodajemy do ubitych jaj. Ubite jaja łączymy z masą makową mieszając łyżką lub na wolnych obrotach miksera. Wykładamy na spód z ciasta kruchego. Pozostałą jego część wałkujemy na blacie podsypanym mąką i tniemy na paseczki. Układamy je na wierch ciasta tworząc kratkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 – 45 minut. Przed wyjęciem z pieca sprawdzamy patyczkiem. Kroimy najlepiej po wystudzeniu.