Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makowiec mokka"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2716
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1243
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 706
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 60
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2716
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1243
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 706
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 60
Składniki
ok. 90 minut.
Masło utrzeć z białym cukrem na puszystą masę. Do masy maślanej kolejno wbijać jajka. Potem wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem. Masę makową wymieszać z kawą rozpuszczalną i likierem kawowym. Dodać brązowy cukier i mielone migdały.
Podłużną foremkę (poj. 1,5 l) posmarować masłem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować 2/3 ciasta. Wyłożyć masę makową. Przykryć pozostałym ciastem. Wierzch wyrównać.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 60 minut. Upieczone ciasto studzić 10 minut w foremce, potem przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Białą czekoladę połamać na kawałeczki, stopić w gorącej kąpieli wodnej (nad parującą wodą). Wymieszać ze śmietaną. Ciasto posmarować przygotowaną polewą. Udekorować makiem (póki polewa nie zastygnie).Źródło: Życie na gorąco