Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upieczenia i szybkie. Wykorzystamy do niego gotową masę makową, którą troszeczkę wzbogacimy o aromat migdałowy, orzechy oraz skórkę pomarańczową kandyzowaną. Upieczemy wyborny makowiec bez większego wysiłku.
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 30
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 236
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 94
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 30
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 236
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 94
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu)
Ciasto.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, wanilinowy i olejek migdałowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części -2/3 ciasta wkładamy w woreczku do lodówki, 1/3 wkładamy do woreczka i dajemy do do zamrażarki na pół godziny.
Większą część ciasta przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, wylepiamy nią spód blaszki, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Odkładamy na chwilę do lodówki.
Warstwa makowa:
Mak z puszki przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego posiekane orzechy i skórkę kandyzowaną oraz aromat migdałowy. Masło roztapiamy, studzimy i wlewamy do masy makowej. Całość dokładnie mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie, etapami łączymy z masą makową.
Na przygotowany spód wykładamy warstwę makową. Wyrównujemy wierzch i ścieramy na niego ciasto z zamrażarki.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy makowiec 50-55 minut.
Na koniec posypujemy makowiec po wierzchu cukrem pudem.
Makowiec na kruchym spodzie gotowy!